Kószka z Polkowic czy z Jawora?

Najbardziej znany polkowicki wypiek w dziejach to bezowe ciastko w kształcie ula. Dla Jawora takim specjałem jest piernik, również w formie ula. Kształt i ingrediencje, z których wyrabiano polkowicką i jaworską kószkę, są do złudzenia podobne.

Roman Tomczak

|

Gość Legnicki 48/2017

dodane 30.11.2017 00:00
0

Słodka kószka polkowicka (niem. Polkwitzer Bienenkoerbe) zrobiona była z masy bezowej z dodatkiem mielonych migdałów, wanilii i cynamonu. Pisaliśmy już o tym przy okazji 18. Konkursu Kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki regionów” (nr 21 „Gościa Legnickiego” z 28 maja 2017). Twórcą polkowickiej kószki był znany cukiernik Adolf Mittmann.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy

E-BOOK DLA SUBSKRYBENTÓW

ADWENTOWA SZKOŁA MODLITWY