Nowy numer 13/2024 Archiwum

Co ma piernik do Krzyżaka

Tutaj te aromatyczne ciastka nie tylko się piecze. można się też dowiedzieć, dlaczego zaczyn na ten przysmak jest świeży przez 20 lat oraz dlaczego sprzedawano go najpierw tylko w aptekach.

WJaworze ruszył niezwykły projekt kulinarno-historyczny. Tamtejsze Muzeum Regionalne rozpoczęło cykl spotkań dla seniorów, studentów Uniwersytetu Trzeciego Wieku, poświęcony średniowiecznym metodom wypieku piernika – ciasta historycznie związanego z dziejowym dziedzictwem Jawora. Jak wyjaśnia Teresa Chołubek-Spyt, dyrektor muzeum i pomysłodawczyni projektu, zajęcia poświęcone historii i tradycji piernikarskiej w Europie Środkowej uwzględniają szczególnie Śląsk i Łużyce, przede wszystkim Jawor. Każde z nich będzie składało się z warsztatów i wykładu.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

« 1 »
oceń artykuł Pobieranie..

Zapisane na później

Pobieranie listy