Jak szafran, to tylko izerski

toro

|

Gość Legnicki 37/2018

publikacja 13.09.2018 00:00

Ponad stu rękodzielników i producentów wyrobów regionalnych oferowało na jeleniogórskim rynku przysmaki zdrowe, tanie i lokalne.

Robert Makłowicz, gość wystawy, przygotował risotto. Robert Makłowicz, gość wystawy, przygotował risotto.
Katarzyna Harbul-Bała

Na stoiskach można było kupić m.in. miody, piwa, sery naturalne, wędliny i chleb. Nie zabrakło syropów ziołowych, ciast, przypraw, świeżych ziół, przetworów, lokalnych trunków i rękodzieła. Wystawa Produktów Regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką” od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem zwiedzających. W tym roku jubileusz 25-lecia obchodził główny organizator wystawy – Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego. To dlatego gościem specjalnym spotkania był Robert Makłowicz, który na oczach publiczności przyrządził risotto z izerskim szafranem i serem owczym, podane z duszoną w warzywach jagnięciną. Drugą propozycję mistrza stanowiła sałatka ze szpinaku i lokalnej dyni z dressingiem z oleju rzepakowego i kozim serem.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.