Co ma piernik do Krzyżaka

Roman Tomczak

|

Gość Legnicki 12/2015

publikacja 19.03.2015 00:00

Tutaj te aromatyczne ciastka nie tylko się piecze. można się też dowiedzieć, dlaczego zaczyn na ten przysmak jest świeży przez 20 lat oraz dlaczego sprzedawano go najpierw tylko w aptekach.

Od kilku lat w siedzibie muzeum w Jaworze funkcjonuje piernikowa kawiarnia i kuchnia. Zachowano w niej autentyczne przybory sprzed wieków, służące do wyrobu tego ciasta Od kilku lat w siedzibie muzeum w Jaworze funkcjonuje piernikowa kawiarnia i kuchnia. Zachowano w niej autentyczne przybory sprzed wieków, służące do wyrobu tego ciasta
Roman Tomczak /Foto Gość

WJaworze ruszył niezwykły projekt kulinarno-historyczny. Tamtejsze Muzeum Regionalne rozpoczęło cykl spotkań dla seniorów, studentów Uniwersytetu Trzeciego Wieku, poświęcony średniowiecznym metodom wypieku piernika – ciasta historycznie związanego z dziejowym dziedzictwem Jawora. Jak wyjaśnia Teresa Chołubek-Spyt, dyrektor muzeum i pomysłodawczyni projektu, zajęcia poświęcone historii i tradycji piernikarskiej w Europie Środkowej uwzględniają szczególnie Śląsk i Łużyce, przede wszystkim Jawor. Każde z nich będzie składało się z warsztatów i wykładu.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.